آشنایی با قطعات پرینتر جوهرافشان
آشنایی با قطعات پرینتر جوهرافشان
امروزه پرینترها وسیله ای پرکاربرد در محیط کار و منازل می باشند. اما لازم است، اطلاعات و آشنایی با قطعات پرینتر جوهرافشان را داشته باشید. هر پرینتر با توجه به فناوری (جوهرافشان، لیزری، حرارتی و …) و مدل آن، متشکل از مجموعه ای از قطعات هستند. پرینترهای جوهرافشان مدل های مختلفی دارند، اما تکنولوژی و ویژگیهای پرینترهای جوهرافشان یکسان است. بطور کلی پرینترها فارغ از فناوری متفاوتشان از دو بخش الکترونیکی و مکانیکی تشکیل شده اند. در این مقاله، معرفی انواع قطعات پرینتر جوهرافشان و کاربرد آنها می پردازیم.
رایجترین قطعاتی که در تمامی پرینترهای جوهرافشان دیده میشوند، را می توان شرح زیر دانست:
قطعات پرینترهای جوهرافشان
برد پاور (Power Supply)
برد پاور از مهمترین قطعات پرینتر جوهرافشان میباشد. وظیفه این قطعه دریافت الکتریسیته و جریانسازی مناسب آن به سایر اجزا پرینتر است. باید توجه داشت که آسیب به برد پاور، در عملکرد پرینتر، اختلال جدی ایجاد میکند و ممکن است به دیگر قطعات نیز آسیب برساند و یا دستگاه روشن نگردد.
برد فورمتر (Formatter Board)
برد فورمتر Formatter Board را باید بخش پردازشگر و هماهنگ کننده قطعات پرینتر جوهرافشان دانست؛ چرا که این برد الکترونیکی، وظیفه دریافت اطلاعات دیجیتال و تبدیل آن اطلاعات به آنالوگ را دارد. همچنین ارسال دستورات به اجزای پرینتر را بر عهده دارد. هر دستوری که به پرینتر ارسال میشود، توسط برد فورمتر پردازش و اجرا میشود. باید توجه داشته باشید که، ممکن است تشخیص خرابی برد فورمتر به سادگی قابل انجام نباشد و بسیار زمان بر است.
هد (Head)
فرآیند چاپ در پرینترهای (جوهرافشان و سوزنی) ، بهطور کامل با پرینترهای لیزری متفاوت است. در لیست قطعات پرینتر جوهرافشان، با قطعه ای به نام هد (Head) مواجه هستیم. این قطعه بر روی خود منافذی دارد که موجب انتقال جوهر (بر اساس اطلاعات دریافتی)، بر روی برگه یا سطح پلاستیکی مورد نظر می شود. وجود این منافذ در عملکرد پرینتر بسیار مهم است و در صورتی که در هنگام پر کردن کارتریج به هد آسیب برسد و یا عدم استفاده از پرینترهای جوهرافشان،این منفذها مسدود شوند امکان انتقال جوهر بر روی برگه نخواهد بود و در نتیجه برگه خروجی کیفیت چاپ بسیار پایینی خواهد داشت. در پرینترهای سوزنی، از هد سوزنی برای انتقال جوهر روی کاغذ، استفاده میشود.
سنسورهای کاغذ (Paper Sensors)
سنسورهای کاغذ هم از جمله قطعات الکترونیکی پرینتر هستند که در همهی پرینترها، وجود دارد. پرینتر با کمک این سنسورها، از وجود کاغذ در سینی ورودی/ داخل دستگاه و آماده بودن دستگاه برای شروع عملیات چاپ، و تشخیص ابعاد چاپ روی کاغذ در هنگام عملیات چاپ آگاه میشود. عموما در صورت خرابی، سنسور کاغذ به جای تعمیر، تعویض میشود.
پنل و صفحه نمایش (Panel)
عموما پرینترهای حرفهای یا پرینترهای چندکاره، دارای یک پنل کنترلی و صفحه نمایشگر برای اعلان پیامهای پرینتر هستند. صفحه نمایشگر میتواند به صورت LCD یا LED یک خطی یا دوخطی و نمایشگر های لمسی در بدنهی پرینتر، جای بگیرد. پرینترهای قدیمی و سادهتر، فاقد نمایشگر هستند. طراحی ظاهر پنلهای مدل مختلف پرینتر، متفاوت است.
کریج (Carriage)
کرییج قطعه ای مشابه عملکرد کالسکه، که محل قرارگیری هد و کارتریج است. همچنین کرییج مکانیسمی برای حرکت دادن کارتریج در سراسر صفحه، تا چاپ بروی کل صفحه انجام شود.
موتور و موتور کریج (DC Motor And Carriage Motor)
دو نوع موتور برای پرینتر ها طرحی شده است، موتور ساده و استپ موتور، هر یک در برخی از پرینترها مورد استفاده قرار گرفته اند. این قطعه موظف است بخش مکانیکی دستگاه را برای به حرکت درآمدن غلطک های کارتریج و کاغذ استپ موتور، به موتوری گفته می شود که می تواند پالسهای ورودی را به حرکت دورانی در فواصل کوچک مشخص تبدیل کند. به طوری که هر استپ دارای زاویه مشخصی می باشد و با آمدن هر پالس ورودی شفت در یک زاویه مشخص قرار می گیرد. موتورها عموما با دو انکودر خطی و ساعتی تشحیص می دهند که در چه زمانی از کار ایستاده و در زاویه دیگری ادامه به کار دهند.
موتور کریج پرینتر یا همان CR ، این قطعه همانطور که از نامش پیداست برای به حرکت در آوردن کریج در پرینتر های جوهرافشان مورد استفاده قرار میگیرد. این قطعه وظیفه دارد در هنگامی که دستگاه در حال چاپ گرفتن است کارتریج ها و هد پرینتر را بر روی کاغذ حرکت دهد تا چاپ را سراسر کاغذ منتقل کند.
نوار انکدر یا اپتیکال (Encoder or Optical tape)
دو نوع انکدر در پرینتر های جوهری وجود دارد،که عبارت اند از خطی و ساعتی. انکدر یک قطعه شیشه ای ( طلقی ) باریک است. نوار انکدر به صورت خطی سرتاسر مسیر کرییج بسته می شود و انکدر ساعتی که به موتور دستگاه متصل است و وظیفه تشخیص حرکت کاغذ کش را در هنگام پرینت گرفتن را دارد. انکدرها دارای نقشه هایی هستند که محل قرار گیری توسط سنسور اپتیکال از روی آن خوانده میشود و در هنگام حرکت کرییج و یا کاغذ مختصات خودش را می گیرد.
کاغذکش (Pick Up)
برای انتقال کاغذ خام از سینی ورودی به درون پرینتر برای آغاز روند چاپ به قطعه ای به نام کاغذکش یا pick-up نیاز هست. کاغذکش بعد از دریافت دستور از فورمتر، با کمک حرکت موتور و چرخدندهها، کاغذ را به درون دستگاه هدایت می کند.
چرخدنده ها یا گیربکس (Gearbox)
برای به حرکت درآمدن ابزارهای پرینتر مانند کاتریج و برگ کاغذ (از سینی ورودی، دریافت تا سینی خروجی) به وسیله موتور، به تعدادی رابط جهت ایجاد حرکت بین قطعات چاپگر احتیاج است. که به آنها چرخدنده می گویند و در بخشی از شاسی دستگاه قرار گرفته اند که اصطلاحا به آن درایو یا گیربکس نیز می گویند. بسیاری از این نقل و انتقالات، توسط این مجموعه از چرخ دندهها صورت میگیرد که به صورت یک واحد، در کنار هم به چرخش درمی آیند.
کارتریج یا تانک جوهر (Cartridge Or ink Tank)
کارتریج قطعهای است که تونر یا جوهر را در خود نگهداری میکند و زمانی که پرینتر دستور پرینت را صادر کند وظیفهای انتقال جوهر به کاغذ را دارد. برای آشنایی بیشتر درباره کارتریج شما را به مطالعه مقاله کارتریج پرینتر دعوت می نماییم.
چگونه میتوان برد فورمتر را تعمیر یا در صورت نیاز تعویض کرد؟ لطفاً به مراحل دقیق و نکات مهمی که باید رعایت شود اشاره کنید.
این اطلاعات فقط میتوانند به کاربران در تشخیص و رفع مشکلات دستگاهشان کمک کند.
در صورت مواجهه با مشکل سنسور کاغذ در پرینتر جوهرافشان، چه اقداماتی باید انجام دهم؟ لطفاً مراحل دقیق و ابزارهای مورد نیاز را توضیح دهید.
بسیار هم عالی. مقاله کاربردی است و به خوبی قطعات پرینتر جوهرافشان را معرفی کرده